15/03/2022/SALI/14:35
***Bir nehir düşünüyorum… Yüksek dağların zirvelerinden bir kaynak olarak doğup, aşağıya doğru akıyor ve akarken yoluna çıkan şeyleri de alıp götürüyor. Bazen götürdüğü şeyler onu kirletiyor, rengi değişiyor hatta kimyası bozuluyor. Ama nehir durmuyor, geriye dönmüyor, geriye bakmıyor, yolundan şaşmıyor, hedefinden şaşmıyor.. Bazen önüne set çekiyor insanlar, onu kullanmak için ama yine de yoluna devam etmesi gerek.
Nehir nereden biliyor, nereye gideceğini, bir denize döküleceğini ya da yeraltı sularına karışıp kaybolacağını?… Bir nehir deniz olabilecekken, yeraltında kaybolabiliyor da..
***İnsanda böyle değil midir? Yolunu bilen, yolundan şaşmayan denizlerle birleşiyor ya da yeraltına sızıp kayboluyor. Acaba yolunu bulamayan insanlar, tıpkı yeraltına sızıp kaybolan nehirler gibi mi? Acaba yeraltına sızdıktan sonra ne oluyor? Toprağı besler gibi yeraltı kaynaklarından bir gideğen bulup tekrar yeryüzüne mi çıkıyorlar? Kendi yollarını bulamayan ya da kaybeden insanlar, kimleri besliyor, sonra çıkış yolu buluyorlar mı?
***Nehirler kendi yollarında akarken, kendi derinlerinde ne var acaba? Katmanları neler? Her katmanda ne var? Kimyaları kaçıncı katmanda? Nehirden nehre değişiyor mu?
İnsanların katmanları nasıl? Kimyaları hangi katmanda? İnsandan insana değişiyor mu?
Nehrin derinlerinde yüzülürse ne olur? İnsan kendi derinlerine ulaşırsa ne olur?
O zaman akıp gider bir nehir gibi, geriye dönmez ve karışır belki bir denize, o deniz okyanusa karışır. Suyuyla hem denizi hem okyanusu beslemiş olur. Denize ulaşmazsa, toprağı besler, yerkabuğunu besler.
Peki ya insan… Hedefine ulaşırsa bir deniz olur mu? Ya da kendi toprağını beslemek için derinliklerine de sızar mı?
***İnsan tıpkı bir nehir gibi, kendi derinliklerinde yüzerek, hiç geriye dönmeden, hiç şaşmadan, kendi yolunda giderse bilgeliğe mi ulaşır?
Nehirler birer bilge mi?